A SAFE DIGITAL JOURNEY

Utrecht, 9 augustus 2021. Northwave heeft samen met de Nationale Politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Branchevereniging Cyberveilig Nederland en haar partners en leden een Whitepaper gepubliceerd over het onderwerp Ransomware. Dit Whitepaper biedt bedrijven handvatten zich adequaat te beschermen tegen aanvallen.

“We zien het aantal serieuze cyberaanvallen alleen maar toenemen. Met ons CERT helpen we al 15 jaar lang bedrijven die aan het randje van de afgrond balanceren doordat zij te maken hebben gehad met Ransomware of andere aanvallen. Dit is een dagelijks terugkerend fenomeen. Het probleem is ondertussen dermate groot, dat het een dreiging vormt voor de nationale veiligheid. Bij Northwave vinden we het belangrijk om iedereen die afhankelijk is van digitale informatie toegang te geven tot goede informatiebeveiliging. Weten hoe je je wapent tegen een van de grootste dreigingen – ransomware – is hierin essentieel. We zijn daarom ook blij dat we deze rol kunnen uitdragen door middel van onze bijdrage aan het whitepaper.” Aldus Pim Takkenberg, Algemeen Directeur Northwave Nederland.

Northwave is een van de mede-oprichters van Cyberveilig Nederland. Daarnaast is Steven Dondorp, CEO van Northwave, voorzitter van het bestuur van de vereniging. Bovendien is Northwave expert op het gebied van ransomware. Het Northwave CERT staat al vele jaren bedrijven bij die zijn getroffen door ransomware. Dit heeft zich in de afgelopen jaren zo uitgebreid dat Northwave nu ook in veel andere Europese landen haar diensten levert.

“Het doel van het ransomware document is om inzicht en handelingsperspectief te delen op een laagdrempelige manier. Dit zorgt ervoor dat zij zien voorzien van de juiste handvatten om zich te kunnen beveiligen tegen cybercriminelen. Veel mensen hebben uiteraard gehoord van ransomware, maar meer bewustwording van de dreiging is nodig om grote imago- en financiële schade te voorkomen. We hebben er daarom voor gekozen om het document zo in te richten dat we vanuit de basis kijken naar wat ransomware nu precies is en hoe het werkt. Maar om daarna ook meer de diepte in te duiken wat betreft de maatregelen die ieder bedrijf kan treffen. Deze pragmatische handelingsperspectieven zullen bedrijven houvast geven voor het opzetten van de basis-hygiene”, zegt Takkenberg.

Northwave deel regelmatig informatie over dreigingen en trends op gebied van cyberveiligheid. Hierin wordt gerefereerd naar de verschillende aspecten waarop gehandeld kan worden; dit zijn de Mens, Organisatie en Techniek. Bij Northwave wordt dit ook wel Business, Bytes en Bahaviour genoemd. Deze vormen gezamenlijk de basis voor een volledige 360 graden bescherming.

Over Northwave
Opgericht in 2006 is Northwave de interdisciplinaire specialist op het gebied van informatiebeveiliging. Als enige leverancier in Nederland maakt Northwave het daarmee mogelijk om informatiebeveiliging integraal uit te besteden. Het bedrijf biedt vanuit haar Europese Security Operations Center in Utrecht een compleet pakket van op elkaar afgestemde Cybersecuritydiensten. Security & Privacy as a Service, Security Monitoring & Forensic Investigations, maar ook programma’s voor het borgen van Cyber-veilig gedrag bij medewerkers. Het Computer Emergency Response Team van Northwave heeft een vergunning van het Ministerie van Justitie & Veiligheid en toestemming voor digitale recherchewerkzaamheden. Bij Northwave werken nu ruim 145 gedreven experts met een missie: “Maak hoogwaardige informatiebeveiliging beschikbaar voor iedereen die afhankelijk is van ICT”.