Northwave opent nieuw Security Operations Center

– Door Marc de Jong Luneau

Nieuwegein, 01 november 2015 – ICT Security specialist Northwave viert dit jaar het 10-jarig bestaan met de opening van het state-of-the-art NW Security Operations Centre (SOC), een van de grootste SOC’s in Nederland. In het markante gebouw aan de Marconibaan in Nieuwegein worden vanaf vandaag de ICT-omgevingen van klanten permanent bewaakt en beschermd tegen hackers.

“Dit nieuwe SOC biedt een uitstekend geoutilleerd onderkomen aan de experts die onze Detectie en Incident Response diensten leveren. Zo kunnen we onze klanten nog meer kwaliteit bieden bij het voorkomen van schade door cyber security incidenten.” Dat zegt Steven Dondorp, Algemeen Directeur en eigenaar van Northwave. .

“Hackers zijn steeds vaker in staat om Firewalls en antivirus te omzeilen. Uit analyse van incidenten blijkt dat organisaties daar veel te laat achter komen. De schade door een incident groeit explosief naarmate er meer tijd verstrijkt. De zogeheten ‘readyness to respond’ bepaalt daarom tegenwoordig voor een groot deel de kwaliteit van de beveiliging. Schade is te voorkomen door de reactie op incidenten te professionaliseren. Dat is de waarde die we onze klanten bieden” aldus Dondorp.

OOK IN DE CLOUD

Zeker ook wanneer de ICT is uitbesteed, blijven de detectie en de opvolging van incidenten noodzakelijk. De meeste cloud providers leveren wel de basis aan beveiliging maar niet deze benodigde extra beschermingslaag. Dat past meestal niet in hun aanbod omdat het vraagt om zeer specialistische kennis. Zeker met het oog op de nieuwe wet op de privacy is het echter van groot belang om Detectie en Incident Response onder controle te brengen.

Northwave richt daarom ook voor klanten die ICT hebben uitbesteed een zogenaamde SIEM-omgeving in (Security Information & Event Management). Speciale sensoren monitoren netwerken en systemen op zoek sporen van hackers en afwijkingen. Logfiles worden verzameld en geanalyseerd op bedreigingen en afwijkingen in ‘normaal gebruik’. Ook wordt vanuit verschillende externe bronnen Threat Intelligence betrokken. Gekwalificeerde Security Analisten analyseren incidenten en lossen ze op. Vaak in samenwerking met het ICT-team van de klant of haar ICT-provider. Bij grote incidenten rukt het Computer Emergency Response Team (NW-CERT) van Northwave uit om klanten op locatie bij te staan.

Dondorp: “We maken met al onze klanten een zogenaamd Rapid Response Plan. Daarin leggen we vast wat we doen en hoe we samenwerken tijdens een cyber incident. Dat plan houden we actueel en oefenen we regelmatig. Het plan maakt bovendien vaak deel uit van een integrale aanpak waarin we alle beveiliging realiseren. Je kunt dus alle aspecten van Informatiebeveiliging, Privacy en Business Continuity Management (BCM) aan ons uitbesteden. Niet alleen de techniek maar ook de samenhang met de procesmatige en organisatie-aspecten. Daarin zijn we bijzonder.”

Over Northwave

Opgericht in 2006 is Northwave de specialist op het gebied van integrale beveiliging. Het bedrijf helpt organisaties in met het effectief maken van de maatregelen die bedrijfsrisico’s beperken. Het bedrijf biedt daartoe een compleet pakket aan diensten op het gebied van Business Security, Cyber Security, Privacy en Compliance. Zo maakt Northwave het mogelijk om integrale beveiliging uit te besteden. Bij Northwave werken nu ruim dertig gedreven experts met als missie: “maak hoogwaardige beveiliging beschikbaar voor iedereen die afhankelijk is van ICT.

Northwave beveiligt klanten in alle sectoren van de economie. Het zijn doorgaans complexe organisaties die sterk afhankelijk zijn van hun informatiesystemen, zoals banken, overheden, nutsbedrijven en zorginstellingen. Northwave is tevens lid van ECYFED, de European Cyber Security Federation. Dit is de eerste pan-Europese organisatie die zich bezighoudt met Cyber Security en het bestrijden van Cyber Crime. Northwave heeft vestigingen in Nederland en België.

PERSRELATIES

Marc de Jong Luneau, Commercieel Directeur
[email protected]
Mobiel: + 31 6 48 610 633
Kantoor: + 31 30 600 4727