3d printer

3D printen voor de zorg

De Coronacrisis houdt ons nog altijd in haar greep. In de ziekenhuizen is de druk momenteel ontzettend hoog. Daarnaast is er nog altijd een toenemende vraag naar beschermende kleding.

Om de medische sector een hart onder de riem te steken is er een tal van particuliere initiatieven bedacht. Eén van deze initiatieven is “Schone Bakkes”; een volledig op vrijwillige basis gerund plan, waarbij een community samenwerkt om zo veel mogelijk 3D geprinte spatmaskers te creëren. De maskers worden binnenkort gratis ter beschikking gesteld aan verzorgingshuizen, thuishulp, verloskundigen en kraamzorg.

Bart Roos, Product Lead van het Red team, vertelt dat hij het initiatief langs zag komen op Twitter. Ook hij wil graag zijn steentje bijdragen. “Er is een hele beweging ontstaan voor het printen, ontsmetten en distribueren van de maskers. Het is bijzonder om te zien dat onbekenden zich in korte tijd kunnen organiseren om zich gezamenlijk in te zetten voor dit soort initiatieven. Tijdens een crisis wil je toch graag een manier vinden om mee te helpen. Ik vond het idee dat ik op deze manier kan bijdragen wel mooi.”

Het design van het masker wordt nog vaak aangepast. Dit gebeurt naar aanleiding van input die door professionals wordt gegeven. Het model waar momenteel mee gewerkt wordt is doorontwikkeld uit een ontwerp dat eerder door studenten in Singapore werd gemaakt. Het gaat om een design met de naam ‘Medical Face Shield replacement frame v2’ van LadyLibertyHK.

Ondanks dat het printen van een dergelijk masker ongeveer 45 minuten inneemt per stuk hoopt Bart toch 10 tot 15 maskers per dag te produceren. “Nu het kantoor gesloten is staat de 3D printer toch stil. Dan kunnen we hem natuurlijk beter inzetten voor dit soort dingen. Gelukkig is de printer van Northwave van goede kwaliteit, hierdoor hoop ik meerdere maskers per keer te kunnen printen.” 

Hoewel de maskers binnenkort pas officieel beschikbaar worden gesteld, is het al wel mogelijk om deze online te bestellen. De eerste leveringen bij zorginstellingen staan gepland, hopelijk gevold door vele anderen.

Kijk voor meer informatie over het initiatief of om zelf ook mee te helpen op: https://www.makers4all.eu/nl/initiatieven/22-initiatieven/direct-aan-de-slag-initiatieven/73-schone-bakkes.